یاوری, محسن, کنشلو, محمد, کامکار روحانی, ابوالقاسم. (1396). تحلیل حساسیت پارامترهای مؤثر بر درونیابی با استفاده از روش کریجینگ عمومی. نشریه علمی-پژوهشی مهندسی معدن, 12(35), 67-74.
محسن یاوری; محمد کنشلو; ابوالقاسم کامکار روحانی. "تحلیل حساسیت پارامترهای مؤثر بر درونیابی با استفاده از روش کریجینگ عمومی". نشریه علمی-پژوهشی مهندسی معدن, 12, 35, 1396, 67-74.
یاوری, محسن, کنشلو, محمد, کامکار روحانی, ابوالقاسم. (1396). 'تحلیل حساسیت پارامترهای مؤثر بر درونیابی با استفاده از روش کریجینگ عمومی', نشریه علمی-پژوهشی مهندسی معدن, 12(35), pp. 67-74.
یاوری, محسن, کنشلو, محمد, کامکار روحانی, ابوالقاسم. تحلیل حساسیت پارامترهای مؤثر بر درونیابی با استفاده از روش کریجینگ عمومی. نشریه علمی-پژوهشی مهندسی معدن, 1396; 12(35): 67-74.
تحلیل حساسیت پارامترهای مؤثر بر درونیابی با استفاده از روش کریجینگ عمومی
22- استادیار دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی شاهرود
3شاهرود
تاریخ دریافت: 01 آبان 1390،
تاریخ بازنگری: 01 آذر 1391،
تاریخ پذیرش: 15 تیر 1392
چکیده
در حال حاضر که آبهای زیرزمینی به یکی از اصلیترین منابع تأمین آب برای استفادههای گوناگون تبدیل شدهاند، پایش سطح آب زیرزمینی بهویژه در حوضه هایی که تحت تهدید پمپاژ بیش از حد هستند، یعنی مناطق با تمرکز زیاد شهری و یا صنعتی اهمیت بیشتری دارند. با این وجود همواره هزینههای حفر گمانههای اکتشافی، تعداد دادهها و نهایتا کیفیت تخمین را محدود کرده است. با استفاده از دادههای کمکی و صرف هزینهی نسبتا کمی میتوان نتایج تخمین را بهبود بخشید، یکی از این روشها ، روش تخمین زمین آماری "کریگینگ با روند بیرونی" است. به واسطه استفاده از دادههای ثانویه در دسترس و ارزانی، مانند دادههای توپوگرافی، بهعنوان روند بیرونی در تخمین سطح آب زیرزمینی میسر میشود. در این مقاله حساسیت روش کریگینگ با روند بیرونی نسبت به ضریب همبستگی بین دادههای اولیه و ثانویه و همچنین مقدار اثر قطعهای دادههای اولیه و تأثیر متقابل آنها سنجیده شده است. هدف از این مطالعه دستیابی به برخی معیارهای سرانگشتی برای به کارگیری این روش و سنجش توانایی آن در شرایط مختلف است. حساسیتسنجی روش مذکور براساس نتایج اعتبارسنجی انجام شده است. پارامترهایی که در این اعتبارسنجی بررسی شدهاند، شامل میانگین خطای تخمین، واریانس خطای تخمین، شیب خط رگرسیون برازش داده شده بر ابر پراکندگی دادههای تخمینی و واقعی و همچنین ضریب تعیین بهدست آمده از این رگرسیون میباشند. در پایان براساس نتایج اعتبارسنجی، حساسیتسنجی کریگینگ با روند بیرونی برای هر یک از پارامترهای مورد نظر انجام شده و نتایج ارائه و تفسیر شدهاند.